Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

ΜΕΡΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Χρώματα, μοσχοβολιές, μνήμης αρώματα! Περιμέναμε να γυρίσει η μάνα μας πως και πως! 
Είχε κατέβει στο χωριό τέλη Νοέμβρη για το λιομάζωμα. Οι γονείς της είχαν πια μεγαλώσει, μόνοι είχαν απομείνει στο χωριό και θέλανε βοήθεια. Τα τέσσερα από τα εφτά παιδιά τους ξενιτεμένα στην Αυστραλία, τα άλλα στην Αθήνα. 
Τα καλοκαίρια περνάγαμε αρκετές μέρες κοντά τους και τους δίναμε μεγάλη χαρά, μα κι εμείς, μικρά παιδιά, χαιρόμαστε κάθε στιγμή μαζί τους, όσα γευόμαστε από την απλοϊκή χωριάτικη ζωή τους.
Σαν να τους βλέπω τώρα μπρος μου, μα ναι, τους έχω πάντα εδώ, όμορφοι στα μάτια της ψυχής, αγαπημένοι. 
Ο παππούς με το πλούσιο μπαμπακένιο μαλλί και το μουστάκι, της πέτρας άξιος δουλευτής, αγνή ψυχή με μάτια χαμογελαστά που έσταζαν μέλι, άγιος άνθρωπος που για την καλοσύνη του ο παππάς του έλεγε: "Γιώργη φάε κρέας και έλα να σε κοινωνήσω". Με το σταυρό στο χέρι και το τραγούδι στα χείλη, τις ιστορίες από τη Μικρά Ασία που είχε πολεμήσει και τα "ντούρνερα" του, το  ασβεστωμένο πηγάδι έξω από το σπίτι που ο ίδιος είχε ανοίξει και χτίσει όπως και σε όλο το χωριό. Τη Βίγλα που πριν καλά να φέξει τη μέρα ο Θεός, έπινε εκεί το καφεδάκι του με το μισό κομμένο τσιγαράκι 
(όλα με μέτρο) κι αγνάντευε από μακριά το περιβόλι του, τις καλοδουλεμένες του ελιές όπου κι η στέρνα με τα νερόφιδα,  παιδιά του που είχε με τα χέρια του αναστήσει και τα καμάρωνε λίγο πριν πάει να τα βρει, να γίνει ένα μαζί τους.
Η γιαγιά μου η Ντίνα, Κωστούλα την έλεγε ο παππούς, μα στο χωριό τη φώναζαν Γιώργαινα, με τη μπόλια της να καλύπτει τα ασημένια της μαλλιά που είχε πάντα περιποιημένα, μέχρι τη μέση της μακριά, πλεξούδες και σε κότσο μαζεμένα. Μάνα με μεγάλη αγκαλιά που κάτω από την καρό πόδια της έκρυβε των κοριτσιών της τα μυστικά κι έτσι συμβούλευε τις κόρες της να κάνουν. Νοικοκυρά από τις λίγες και στις αγροτικές δουλειές και στο σπίτι. Θυμόταν η μάνα μου τις τέλειες μπουκιές της, τα ζυμαρικά που έφτιαχνε επιδέξια με τα δάχτυλα και τις πλακοτηγανίτες της που έψηνε πάνω στην αξίνα που είχε κάψει στη φωτιά, πασπαλισμένες με μπόλικη τριμμένη μυζήθρα, το στιφάδο της μέσα σε πήλινο σκεύος που σφράγιζε γύρω-γύρω με ζυμάρι. Αξέχαστες όμως και για μας, σαν παιδικό παιχνίδι οι μπαλίτσες με το ψωμοτύρι που έφτιαχνε στην καθαρή της πόδια (μπουζιάνα το λέγανε) και μας τάιζε τα απογεύματα κοντά στα παραμύθια της, γιαγιά της καρδιάς!
Ήθελαν βοήθεια ο παππούς και η γιαγιά να μαζέψουν τις ελιές που ήταν πολλές, να βγάλουν το λάδι της χρονιάς που μοιράζονταν μαζί μας, μην πέσουν κιόλας και χτυπήσουν από τα δέντρα. Από τα μικράτα τους τα χρόνια είχε μάθει τα παιδιά του ο παππούς σε όλες τις δουλειές, έτσι έπρεπε για να ζήσουν οι άνθρωποι τότε, φτώχεια και πολλά παιδιά, πόλεμοι, κατοχή, άλλος στα πρόβατα, άλλος ξενοδούλευε, "καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή" τους έλεγε. 
Κάποτε η μάνα μου μέσα στις διηγήσεις της μου είπε:
-Μιά φορά θυμάμαι τον πατέρα μου που είχε γυρίσει απ' τον πόλεμο και ήθελε να μαζέψει ελιές. 
Εμείς τα δίδυμα μαζί του, θα είμαστε τριών ή τεσσάρων χρονών.
Έβγανε τις αρβύλες του και ανέβαινε στα δέντρα για να μην γλιστράει και μας έδινε από μια στο καθένα κι έλεγε: " να, πάρτε από μία να τη γεμίσετε με ελιές και το βράδυ θα σας φτιάξω καψάλες",  έψηνε φέτες ψωμί στη φωτιά κι έριχνε απάνω λάδι κι ήτανε πια η χαρά μας, να τρώμε τέτοια λιχουδιά! Έφευγε λοιπόν η μάνα κάμποσες μέρες δέκα, δεκαπέντε και παλεύαμε να τα βγάλουμε πέρα χωρίς εκείνη! Ο πατέρας έκανε ότι μπορούσε, δουλειά και σπίτι και παιδιά κι εγώ όπως πάντα η μεγαλύτερη, έκανα ότι μπορούσα για το σπίτι και τα παιδιά. Τρώγαμε λιτά, εύκολα φαγιά, ρυζάκι με λάδι και λεμόνι, χυλοπίτες της γιαγιάς, βραστό κατσικάκι, αυγά, ότι εύκολο ξέραμε. Εννιά χρονών θυμάμαι ήμουνα, το πιο μικρό στα τέσσερα, εύκολο δεν ήταν για παιδί να έχει στο νου του τρία μικρότερα.
Κι ερχόταν η ευλογημένη εκείνη μέρα που επιτέλους γύριζε η μαμά. Πήγαινε στο σταθμό των τρένων και την έφερνε στο σπίτι ο πατέρας. Τόσο φως, μέρα ξεχωριστή, σαν να ξημέρωνε επιτέλους μετά από νύχτες! Το σπίτι μοσχοβόλαγε αγάπη και χαρά. Το φωτεινό χαμόγελο της έφτανε να ζεστάνει τις παγωμένες στιγμές της απουσίας της και οι μυρωδιές που έφερνε μαζί της πλημμύριζαν στο μικρό μας σπίτι, τρύπωναν σαν φλογίτσες στην ψυχή αγαπημένες, λατρευτές. Τα μαλλιά της, η αγκαλιά της μύριζαν ακόμα καμένο ξύλο από το τζάκι. Τους έβλεπα να κάθονται στα κούτσουρα που είχε φτιάξει για σκαμνάκια ο παππούς, γύρω από τη φωτιά μετά την κούραση της μέρας. Να τρώνε, κάνοντας το σταυρό τους πρώτα, στο σοφρά, ο παππούς να σταυρώνει όπως συνήθιζε πριν κόψει το καρβέλι το ψωμί, το φανάρι απέναντι να κρέμεται ψηλά με λίγο τυρί, μυζήθρα, ψωμί, πιο μέσα το πυθάρι με τις ελιές, το κιούπι με το μοναδικό παστό του παππού, τη σαρώστρα σε μία άκρη για το λείο χωμάτινο πάτωμα που έβρεχε η γιαγιά το καλοκαίρι και τη λάμπα πετρελαίου να αχνοφέγγει στον ένα τοίχο, το καντηλάκι απέναντι, κάτω από τα εικονίσματα. Τα περίτεχνα υφαντά από τον αργαλειό της γιαγιάς να στολίζουν το ζεστό πλινθόκτιστο σπιτάκι με τα ξύλινα δοκάρια στο ταβάνι. Στρωμένες κάτω οι κουρελούδες της και στο μεταλλικό μοναδικό ντιβάνι, οι υφαντές μάλλινες κουβέρτες όπως και στο πάνω μέρος του σπιτιού, κατάχαμα όμως στις σανίδες, πάνω σε αρκετά στρωσίδια στρωματσάδα, να ξεκουράσουν με τη θαλπωρή τους σώμα και ψυχή.
Τα παιδιά και τα εγγόνια τους η πιο μεγάλη τους περιουσία!
Κοντά στο λάδι, ο παππούς κι η γιαγιά μας έστελναν κι όλα τα καλά του Θεού Μυτζήθρες βουτυράτες από τα κατσικάκια τους, σφέλα, τυρί ιδιαίτερο και πολύ γευστικό, λουκάνικα και παστό με τη μαστοριά του παππού... μερίδες χοιρινό καπνιστό πάνω από αρωματικά κλαδιά, μαγειρεμένο με πορτοκάλι και θρούμπι μέσα σε λιωμένο λίπος και λάδι. Χυλοπίτες ψιλοκομμένες και τραχανάς της γιαγιάς. Σε τσουβαλάκι οι ελιές Καλαμών που απ' την ίδια κιόλας μέρα θα χαράκωνε και θα τις περιποιόταν η μαμά, μέρα τη μέρα ως να γίνουν τελικά ξυδάτες με ρίγανη στο λάδι και οι μικρές λαδολιές που μου άρεσαν πολύ, σαν μικρές λιχουδιές!
Τα πιο ωραία όμως ήταν στο ντορβά με τις μοσχοβολιές! Καλούδια από τη γιαγιά, για μένα ανεκτίμητα δώρα αγάπης που τα χαιρόμαστε ως τα Χριστούγεννα και παραπέρα. Καρβέλια ψωμί αληθινό, γήινο, ζυμωτό με τη μυρωδιά του ξυλόφουρνου, ελάχιστα ξινό απ' το προζύμι μα τόσο γλυκό από τη γιαγιά, λαλάγγια χωριάτικα, παραδοσιακά κι αυτά τα καταπληκτικά Λαδοκούλουρα της, τα πιο ωραία κουλουράκια του κόσμου, κομμένα σαν μικρά φραντζολάκια, μοσχομυριστά, με προζύμι, πορτοκαλόφλουδα και δάφνονερο στον ξυλόφουρνο. Αυτά ειδικά τα περιμένα με τόση λαχτάρα! Ακόμα και τώρα νιώθω τη γεύση και το άρωμά τους, μοσχοβολάνε αγάπη από τα ευλογημένα, τα αραχνοΰφαντα χεράκια της γιαγιούλας μου που ήξεραν να φτιάχνουν τόσα!
Πριν από αρκετά χρόνια που άρχισα να ασχολούμαι με το προζύμι, προσπάθησα να αποκωδικοποιήσω τη συνταγή της μόνο με τις μνήμες μου, η γιαγιά είχε φύγει πριν τελειώσω το δημοτικό, συνταγή δεν υπήρχε, μα υπήρχε κάθε άρωμα της μέσα μου ώσπου σχεδόν τα κατάφερα. Έλειπαν όμως τα πιο σπουδαία συστατικά, η μυρωδιά του ξυλόφουρνου της γιαγιάς και το κυριότερο, έλειπε και πάντα θα λείπει η ζεστασιά από το χέρι της, την ψυχή της γιαγιάς!
Η μαμά όμως έφερνε πάντα και μία μεγάλη αγκαλιά ευωδιαστή σμυρτιά. Μέρες Χριστουγέννων το σπίτι μοσχοβολούσε μελομακάρονα, κουραμπιέδες και σμυρτιά. Πράσινη, τρυφερή, στόλιζε πάντα τις γιορτές μας κι αλήθεια κράταγε ως και μετά των Φώτων.
Περνούσε το χέρι της ανάμεσα στα λεπτά φυλλαράκια η μαμά, αναδεύεται το άρωμά τους και χαμογελούσα, σα να 'βλεπε τη μάνα της, το πατρικό της, τα χώματα που γεννήθηκε και αγαπούσε!
       ~ ~ V. K.~ ~
      Voula Kapiri
      23/ 12/ 2020

                                                  

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

ΣΚΙΕΣ

Πίσω απ' τα κάγκελα της μάσκας
οι σκιές των ανθρώπων!
Ο φόβος σεργιάνι στους δρόμους
με  χαρτάκι στην τσέπη, ή sms στο κινητό
ελέγχουν τη ζωή σου, που θα πας και γιατί,
τι θα κάνεις, πως, με ποιον και πότε.
Αν το εγκρίνουν αυτοί, ναι,
αλλιώς όχι ή το πληρώνεις ακριβά! 
Απαγορεύεται να περπατάς, να μιλάς, να σκέφτεσαι.
Τόσο ηλίθιο, καθυστερημένο σε θωρούν!
Ποιο σύνταγμα, ποιο δικαίωμα ελευθερίας του ανθρώπου;
Καταλύουν τα πάντα με απίστευτο θράσος!
Τα πάντα υπό το κράτος του κράτους 
με μόνο το δικαίωμα του κραταιού, του κράτους 
που του έδωσες εσύ το δικαίωμα να σε προστατεύει, 
σε καταδυναστεύει!
Και λες πως χάσαμε τα λογικά μας,
μας πλασάρουν παραμύθια
και περιμένουν να τα καταπιούμε αμάσητα.
Θα σταματήσουμε να νιώθουμε;
θα τους χαριστούμε;
Πάνε τα αισθήματα και τα συναισθήματα μας,
πάει η ελεύθερη βούληση; πάει η ζωή μας;
Μουτσούνες όλοι,
μόνο τα μάτια και οι κινήσεις του σώματος 
κι άμα σ' αναγνωρίσουν.
Στρατιωτάκια ακίνητα, αμίλητα, αγέλαστα, 
μονάδες προγραμματισμένες,
δίχως διαφορετικότητα, όλοι ίδιοι!
Τι έμπνευση λοιπόν αυτή η παγκοσμιοποίηση!
Τολμήστε να μιλήσετε, τολμήστε να αντιταχθείτε!
Με ποιο σθένος; του καναπέ και του φραπέ; 
Κάποτε οι άνθρωποι είχαν ψυχή,
τώρα τα κινητά και τα ηλεκτρονικά,
όλα πάνε ρολόι, 
όπως το θέλουν αυτοί που μας ορίζουν τη ζωή!!
"Κινδυνεύεις" σου λένε, από ποιον και από τι όμως!
Δεν συμφέρει να ξέρεις την αλήθεια,
τα σχέδια τους, τα στημένα παιχνίδια τους!
Ο ιός σου λένε, ένα θηρίο, 
ένα τέρας που σε θέλει ενεργό για να ζήσει,
να σου πιεί το αίμα, τον αέρα σου,
γι' αυτό εμείς θα φροντίσουμε 
να σε απενεργοποιήσουμε!
Για το καλό σου, 
εμείς αποφασίζουμε και διατάσσουμε, 
ειδικά μέτρα, Lockdown!!!
Τώρα πόσο θα πάρει; εξαρτάται!
Μέχρι να σε ακινητοποιήσουμε για τα καλά,
να χάσεις τον αέρα σου, τους φίλους σου,
τους αγαπημένους σου, τα παιδιά και τους γονείς σου,
τη μόρφωση σου, τη δουλειά σου, το ψωμί σου,
να χάσεις την όρεξη για ζωή, την πίστη, τα ιδανικά σου,
τη θρησκεία και τα πιστεύω σου, 
τα όνειρα και τις επιθυμίες σου, τη ζωντάνια σου,
τα νεύρα σου να πάθουν, 
να χαπακώνεσαι για να αντέχεις,
να χάσεις τη μέρα και τη νύχτα σου!
Ώσπου σε φτάσουν να είσαι ένα τίποτα,
ώσπου σε φέρουν στο αμήν, 
δίχως ανοσοποιητικό, δίχως άμυνες!
Έτσι σε θέλουν!
Επιτέλους, θα είσαι το τέλειο άβουλο ζώο, 
θα κάνεις ότι σου πουν,
με έλεγχο, φόβο, τρομοκρατία,
υποταγή και παράδοση στην εξουσία 
δίχως καμία αντίδραση, αντίσταση,
ότι ακριβώς έχουν προγραμματίσει 
για το μέλλον της ανθρωπότητας,
με το DNA που επιθυμούν! 
Δίχως ΕΓΩ, δίχως ΕΣΥ, 
όλοι μονάδες πανομοιότυπες στη μάζα!
Ε, λοιπόν, ΟΧΙ! 
ΟΧΙ έρμαια στα σκοτεινά παιχνίδια σας! 
Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη!
Καμία παρέμβαση στη ζωή μου, 
στο σώμα μου για κανέναν ιό!
Κανείς δεν θα μας υποχρεώσει 
να δεχτούμε τις επιθυμίες του χωρίς τη θέληση μας, 
αντιδεοντολογικό, ανήθικο
και επιτέλους σε πολιτεία με νόμους και σύνταγμα ζούμε, 
αντισυνταγματικό!
Ακόμα και στη ζούγκλα τα ζώα αναγνωρίζουν 
και σέβονται τους νόμους της φύσης!
Από παλιά όμως ως και σήμερα 
υπάρχουν ανθρωπόμορφα τέρατα 
που ξεπερνάνε σε θηριωδία ακόμα και τα κτήνη,
αιμοβόρα αρπακτικά!
Ο κάθε άνθρωπος είναι δημιούργημα μοναδικό,
χωρίς όμοιο του πάνω στη γη.
Μόνο ο Θεός μπορεί να ορίσει τη ζωή μας 
και κανείς άλλος,
ούτε κι ο διάβολος 
που πολύ θα ήθελε να πάρει τη θέση του,
αλλά κι αυτός πλάσμα του Θεού είναι,
άρα πολύ μικρός για να διαχειριστεί τα έργα του!
Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει κάτι στο σώμα μας 
χωρίς τη θέληση μας, ίδιον του βιασμού! 
Ε, ΟΧΙ! Δεν θα βιάσετε το σώμα και την ψυχή μας 
και με τη συγκατάθεση μας κιόλας!
Κι όσο εσείς για εμάς θα σχεδιάζετε,
τόσο εμείς λιποτάκτες της ελεεινής τάξης σας
θα καλπάζουμε μακριά 
από του παραλογισμού σας τη θανατική καταδίκη,
με της ζωής μας τα άλογα σε ζωντανά λιβάδια,
θα οργώνουμε θάλασσες,
σύννεφα θ' αρμενίζουμε 
στου ουρανού τον απέραντο κάμπο!
Ψυχές ελεύθερες, αυτό αρκεί!
Μη ματαιοπονείτε!
Τη σκιά της ψυχής μας, 
στα στρατόπεδα που οραματίζεστε,
πίσω από τα σαθρά σας κάγκελα, 
ΔΕΝ θα τη δείτε!
Σας το υπογράφουμε με το ίδιο το αίμα των αθώων 
που μαυρίζει ανεξίτηλα στα βρώμικα χέρια σας!

~~ V. K. ~~
Voula Kapiri
18/11/2020
                                
        
    Για το καλό μου.....

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΦΥΓΗΣ

Πρέπει ν' ανοίξω ένα παράθυρο
στης μοναξιάς μου το δωμάτιο,
θαρρώ το άργησα πολύ,
να δραπετεύει η σιωπή.
Ένα παράθυρο στ' αστέρια,
με γλάρους, άσπρα περιστέρια
και τ' ασημένιο το φεγγάρι
στη θάλασσας την αγκαλιά
να αντιφεγγίζει όλη τη χάρη,
μια βάρκα στ' ουρανού τα μέτρα
να βγαίνει σ' ανοιχτά πελάγη
και να 'χει πρίμα την αγάπη!

  ~ ~V.K.~ ~
Voula Kapiri
12/12/2020


art by Karl Wilhelm Diefenbach

                                       Οπωσδήποτε παράθυρο




Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1974

Δεν ξεχνώ και όσο ζω ποτέ δεν θα ξεχάσω!

Πολυτεχνείο, 1η επέτειος 17 Νοέμβρη 1974!
Πρωί πρωί είμαστε μέσα στο Πολυτεχνείο, διαβάζουμε τα συνθήματα των φοιτητών της περασμένης χρονιάς, αδιάψευστοι μάρτυρες σε τοίχους και κολώνες! Συγκλονισμένη, με δάκρυα στα μάτια από συγκίνηση και δέος, νεαρή έφηβη τότε!
Μπαίνουμε στην αίθουσα με τα εκθέματα, η σημαία μας καταματωμένη, ματωμένα πουκάμισα, σφαίρες, αντικείμενα που απέμειναν από κείνες τις ώρες και μαρτυράνε το μένος της θηριωδίας της χούντας των συνταγματαρχών, της λυσσαλέας τους βίας μα και το σθένος των φοιτητών.
Ξαναζούμε τις συγκλονιστικές στιγμές των φοιτητών, ακούγοντας από τα μεγάφωνα τις εκκλήσεις τους για βοήθεια και συμπαράσταση στον κόσμο, στους στρατιώτες.
Νιώθεις υπερηφάνεια γι' αυτά τα παιδιά, για την τόλμη τους, το θάρρος τους να αποτινάξουν τον ζυγό, να φέρουν πίσω την ελευθερία, τα προσκυνάει η σκέψη σου, η ψυχή σου για τον αγώνα τους, τη θυσία τους, τα νιάτα τους στο βωμό της παιδείας και της ελευθερίας!
Ο Βασίλης ένα ωραίο 22χρονο παλληκάρι που ήταν οικοδόμος βρέθηκε στο χώρο του Πολυτεχνείου και θέλησε να βοηθήσει τους φοιτητές. Οι μπάτσοι που τον συνέλαβαν, τον σακάτεψαν στο ξύλο με άγρια χτυπήματα στα πλευρά, στα νεφρά, στο συκώτι, του έλιωσαν τα σωθικά ώσπου έσβησε από αιμορραγία!
Ένα από τα άγνωστα θύματα του Πολυτεχνείου που δεν ακούστηκαν ποτέ, όμως το όνομα του ήταν εκεί,  γραμμένο στη λίστα των νεκρών του Πολυτεχνείου! Το όνομα του είπε ο Δημήτρης ο πατέρας του, έδειξε και την ταυτότητα του και του επέτρεψαν να περάσει όπου ήθελε ελεύθερα κι εμείς μαζί του, ο αδερφός του και θείος μου, τα ξαδέρφια μου και η αδερφή του Λάκη. Παραμείναμε ως το τέλος μέσα, πάνω απ' τα σκαλοπάτια, στην πρόσοψη του κεντρικού κτιρίου κι από ψηλά τα είδαμε όλα, απ' το πρωί τα ζήσαμε όλα! Μια διαδήλωση απίστευτη, ο κόσμος μια λαοθάλασσα, τραγούδια, συνθήματα, κόκκινα γαρύφαλλα, αμέτρητα στεφάνια!
Ο Γιάννης Ρίτσος απαγγέλει τη Ρωμιοσύνη και προκαλεί ρίγη συγκίνησης, τραγουδάει μαζί με το λαό. Ακούγονται πολιτικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, Μάνος Λοΐζος, Ξυλούρης, Φαραντούρη.
Ο κόσμος όλος μια φωτιά, μια φωνή, δίχως φόβο! Νέοι, γέροι, παιδιά, γονείς, εργάτες, όλοι στο πλάι των φοιτητών, τιμή στους ήρωες, στην ελληνική λεβεντιά και στο θερμό πάθος τους, στον αγώνα και στα πάθη τους για τη ζωή, την παιδεία, την ελευθερία! Ακόμα είχανε ψυχή οι άνθρωποι, όχι όπως τώρα μούχλες του καναπέ.
Με δάκρυα στα μάτια, συγκινημένοι οι άνθρωποι άφησαν λίγα λουλούδια, ανθοδέσμες, στεφάνια από κόκκινα γαρύφαλλα, εικόνες και ποιήματα στα κάγκελα και στην πόρτα που έριξε το τανκς. Η διαδήλωση έληξε με την πορεία στην Αμερικανική πρεσβεία.
Ο κόσμος ξεσηκωμένος, παθιασμένος, με συνθήματα βροντοφώναζε, η αλήθεια ξεχυνόταν αβάσταχτη!
Πρώτη επέτειος του Πολυτεχνείου, 17 Νοέμβρη 1974 και είχα την τιμή να είμαι εκεί!

      ~V. K.~
   Voula Kapiri
     14/11/2019

    "Τούτο το χώμα είναι δικό τους και δικό μας
            δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει" 
     Ο Γιάννης Ρίτσος απαγγέλλει και συγκλονίζει:




      Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ!
                         

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

ΤΙΛΙΟ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΑΓΑΠΗΣ

Λατρεύω τη φύση, τα βουνά και τα λαγκάδια για συλλογή βοτάνων, μα όλα δεν ευδοκιμούν παντού.
Μόλις μου έφεραν λοιπόν τα βότανα απ' την Κρήτη που είχα παραγγείλει, τίλιο, κίστο και δίκταμο.
Ανοίγω πρώτα το τίλιο που το περίμενα πως και πως!
Και ω, ναι! Η ίδια μυρωδιά! Ένιωσα στην καρδιά το άρωμα του κι ανατρίχιασα σύγκορμη, μια ανάσα μόνο και με συγκίνησε τόσο, το τίλιο δεν ήταν για μένα ένα βότανο απλά μα ήταν άγγιγμα ψυχής! Και στη στιγμή με κατέκλυσαν τόσες αναμνήσεις!
Η θεία μου η αγαπημένη, μια φυσιογνωμία γλυκιά κι ευγενική, πρόσωπο πράο που το είχαν λειάνει η πίκρα κι οι καημοί, ανάμεσα στα φύλλα και στα άνθη του, στο φλαμούρι όπως το έλεγε η ίδια που το μάζευε από τις φλαμουριές στο χωριό της, το Γιαννακοχώρι. Το σπίτι μου το πατρικό, τα εφηβικά μου χρόνια και η μανούλα μου στην πόρτα να με περιμένει. Χειμωνιάτικα βράδια, η σόμπα αναμμένη και η τσαγιέρα πάνω της να σιγοβράζει το τίλιο.
Λεπτό, γλυκό το άρωμα του, μοσχοβολούσε φροντίδα, νοιάξιμο, θαλπωρή και το χρώμα του αλησμόνητο, αν ξέμενε παραπάνω γινόταν ρουμπινί, η αγάπη της μάνας μου, η αγάπη! Αυτή με άγγιξε τώρα δα!
Η αγάπη που σπάει τα σύνορα του χρόνου, σκίζει τα πέρατα του κόσμου σαν αστραπή στην απεραντοσύνη και σε βρίσκει, άπλετο φως σε πλημμυρίζει, βάλσαμο στην ψυχή!
Η αιώνια, η άφθορη, η Αγία Αγάπη!

                          ~ ~ V.K ~ ~
                         Voula Kapiri
                          20/10/2020




Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

ΑΛΙΚΗ ΣΚΕΨΗ


Αφήνεται στην άλικη Σκέψη της,
φωτιά η αγκαλιά της,
καίγεται, λιώνει, σβήνει
μα εκεί αναγεννιέται, λυτρώνεται.
Ερωμένη του ανείπωτου,
τοξοβόλος του ανέγγιχτου,
οπτασία στα κόκκινα,
ντυμένη το ασίγαστο πάθος.
Ροδώνες τα μάτια της,
ολάνθιστη Άνοιξη,
Δύση κι Ανατολή
και το βλέμμα εικόνισμα,
ιερό προσκυνητάρι,
ακριβό κάθε δάκρυ της
απ' το βυθό, τα κοράλλια της,
πολύτιμο μαργαριτάρι.
Στα όρια του πρέπει και του θέλω
μετέωρη ακροβατεί,
ανάγκη ζωής.
Την είπε Άγγιγμα ψυχής,
Μούσα, χρυσή Ηλιαχτίδα,
Σελήνη, Άστρο της αυγής,
Γαλάζια Αγάπη, Θάλασσα,
Τρισεύγενη, Ελπίδα.
Με λατρεία αγγίζει τη γη της,
φιλάει το άγιο χώμα της,
Όμορφη Πόλη, Ιθάκη, Πατρίδα!

~ ~ V. K. ~ ~
Voula Kapiri
9/10/2020

painting by Lauri Blank



ΑΠΟΣΠΕΡΟ


Αλμύρα οι στιγμές της νοσταλγίας
γαλάζιο, μπλε και χρυσαφί, 
προσμένει το καράβι στο λιμάνι 
να ανοίξει άρμπουρα,
τους κάβους του να λύσει. 
Μα απόσπερο το φως του ταξιδιού 
κι όλο και λιγοστεύει!

      ~ ~ V.K. ~ ~
      Voula Kapiri
       11/9/2020


ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ

  Του λύχνου μου το λάδι

Μικρά ψαράδικα λιμάνια κυκλαδίτικα
σ' ώρες απρόσμενες
απρόσκλητοι επισκέπτες,
τότες που 'ναι της ψυχής μου το σπίτι
ανάκατο.
Φλόμωσαν οι κάμαρες ψαρίλα
ήρθαν οι μυρουδιές
από της θάλασσας στα έγκατα.
Γιόμισεν ο αιθέρας ιώδιο,
κατράμι, φύκια, δίθυρα και γαστερόποδα
με την οσμή των ξενερισμένων οστράκων. 
Δεν έχω τίποτα να σας φιλέψω
ελεεικό του ελεεικού.
Ούτε σύκα λιαστά, καρύδια, ρακί,
που βρίσκονται και στου πιο φτωχού το σπίτι.
Όλα μου σώθηκαν.
Στ' ατέλειωτα νυχτέρια της νοσταλγίας
ξενύχτησε του λύχνου μου το λάδι
να περιμένει του ταξιδιού το φως
στα μέρη του Τριάκαθα,
στο Σταυρό του Αζαλά,
να σεργιανίσω στα μουράγια,
με τους ψαράδες να ματίσω
τα δίχτυα της ζωής.

Ποίημα του Μανώλη Γλέζου δημοσιευμένο στο βιβλίο του 
ΣΤΑ ΚΥΚΛΑΔΟΝΗΣΙΑ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΣΤΟ ΦΩΣ ΣΤΙΧΟΥΡΓΕΙ.

Ένιωσα και αγάπησα τους στίχους του Μανώλη!
Η φωτογραφία που μου ανήκει είναι από Νάξο,  
Μουτσούνα και Ο Σταυρός του Αζαλά στο βάθος
από τον Σταυρό της Κεραμωτής.


ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ ΠΑΛΙ

''Lady Autumn" painting by Olga Darchuk

Γλυκόπιοτη η θάλασσα,
την πίνεις στο ποτήρι,
την ώρα που ανεμίζει το μαντήλι
και λάβα ακόμα μας κερνάει το καλοκαίρι,
τα τελευταία καυτά σφηνάκια του στο χέρι,
νάτες, έφτασαν κιόλας
στα κίτρινα γοβάκια τους,
οι πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη!
Σιγά σιγά τα χρώματα θ' αλλάξουν,
στα δέντρα οι μπαλαρίνες  φορεσιά,
να ζωγραφίσουν με άλλες νότες,
της φύσης τον πολύχρωμο καμβά.
Με πάθος ερωτεύσιμο, κόκκινες,
χρυσοπράσινες, πορτοκαλί,
θα περιμένουν σε χορό να τις καλέσει,
στον άνεμο θα υποκλιθούν
και θα στροβιλιστούν
σαν οπτασίες ανάλαφρες στην αγκαλιά του,
με πιρουέτες ταπεινές
θα σκορπιστούν από τα πέντε δάχτυλα του
να σμίξουν με άλλες καταγής,
φαντασμαγορικά να σαρκωθούν
σε πλούσια, πανέμορφα χαλιά.
Κι ο έρωτας του καλοκαιριού,
αχ, ο έρωτας μου!
θα ανταμώσει με χαρά
τις πρώτες του φθινόπωρου ψιχάλες
ενώ μια αισθαντική σονάτα
θα συνεπαίρνει τις καρδιές,
τα σώματα πλησίστια οδηγώντας
σε αποχρώσεις εωθινές
και σε δροσάτες ροδαυγές.
Ο έρωτας πάντα καλλιτέχνης,
ζωγράφος, μουσικός και ποιητής,
με το βελούδινο του σφρίγος
έντονα βάφει ό,τι αγγίζει,
στο διάβα του όλα τα ωραιοποιεί,
κάθε εποχή στα μάτια του ξεχωριστή!
Μα είναι στ' αλήθεια έρωτας
η ομορφιά της φύσης σ' όποια εποχή,
αρκεί να έχει μάτια καθαρά η ψυχή,
η φύση τόσο αγνό,
παρθένο θηλυκό που σε μαγεύει!
Φθινόπωρο, Σεπτέμβρης ήρθε πάλι
και ας χαρούμε κάθε μια στιγμή!

Φθινόπωρο ήρθε πάλι δόξα τω Θεώ 
κι ας το χαρούμε όπως μας καλεί,
με την αξία και τη χάρη της,
ας απολαύσουμε κάθε στιγμή!

     ~ ~ V. K. ~ ~
     Voula Kapiri
      3/9/2020



 




ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΑ


Ξ
εκινήσαμε πρωί-πρωί με τον Στέλιο και τη Βάνα, τον Γιώργη και την Άννα απ' το χωριό για την Κερά. Πιο πέρα από το Σταύρο βάρυνε, γκρίζος ο ουρανός, τα σύννεφα κατέβαιναν ολοένα. Κάποιες στιγμές έλεγες έρχονται καταπάνω μας σαν να θελαν να μας καταπιούν.
Πυκνός υγρός ο κατσηφόρας έγλυφε τα βουνά. 
"Τονε πάει γραίγο" έλεγε ο Τζόβενος με την ιδιαίτερη νησιωτική προσφορά του. "Μα λες να βρέξει;" ρώτησε η Βάνα.
Έτσι σε ξεγελάνε τα σύννεφα εδώ πάνω, στα ορεινά.
Πριν να φανεί απ' τις στροφές η Αργοκοιλιώτισσα, ο γαλάζιος κάμπος ξανοίγεται μπροστά μας με τις σκιές του ουρανού να τρεμοπαίζουν πάνω στα νερά, παιχνίδια στη γαλήνη.  Ολόφωτη η απεραντοσύνη απλώνεται στα πόδια μας....σαγήνη!
Δίχτυ θαρρείς η ομορφιά της και μας τραβάει στην αγκαλιά της! 
Πήραμε το χωματόδρομο στα δεξιά μα σύντομα φτάσαμε στο τέρμα με το αμάξι και συνεχίσαμε με τα πόδια. Ανοίγει και λειτουργιέται στη γιορτή Της, στα εννιάμερα της Παναγίας η Κερά, εδώ στο Λιοϋράκι.
Πετρόχτιστη η εκκλησιά του 9ου αιώνα και δυστυχώς οι βυζαντινές τοιχογραφίες της θάφτηκαν κάτω από τις πολλές στρώσεις του ασβέστη όπως λένε. Ποιος ξέρει αν κάποιος κάποτε γι' αυτό ενδιαφερθεί, πόσα  ακόμα περιμένουν, πόσοι στα αζήτητα ανεκτίμητοι θησαυροί!
Το ψάχνω με το βλέμμα μου, μα που είναι; ούτε που το φαντάζεσαι αν δεν το ξέρεις, πως κάπου ανάμεσα στα δέντρα είναι ένα εκκλησάκι! Να το επιτέλους, φάνηκε! Η Παναγία η Κερά!
Στη χάρη Σου προσκεκλημένη, Κυρία των Αγγέλων, Δέσποινα Παναγιά μου, όλα μου τα 'φερες δεξιά ετούτη τη φορά να ρθω,να ρθω να σε γνωρίσω. Μόλις την είδα τα 'χασα, συγκινήθηκα, ένιωσα ρίγος, δέος στην εικόνα Της μπροστά που τόσα χρόνια το θελα να ρθω να προσκυνήσω!
Άκουγα η Κερά, κανείς όμως δεν έλεγε η Κυρία των Αγγέλων! Πόσο μου άρεσε αυτό το όνομα Σου, αυτή η εικόνα η λιτή, της χάρης Της η ζεστασιά! 
Από τον τρούλο έμπαινε του ήλιου το φως! Η λειτουργία σε συνέπαιρνε, η προσευχή, η γαλήνη!
Όλα εδώ ήταν αλλιώς! 


Όμορφα που είναι έτσι απλά, στο λιτό, ασβεστωμένο ξωκλήσι που είναι κρυμμένο μες στη φύση, να υμνείς την Παναγία και να μιλάς με το Θεό, κάτω από αυτό τον ουρανό που βλέπει στο Αιγαίο!
Κι απ' το λιβάνι η προσευχή να μοσχοβολάει γιασεμί!
Κι όταν τελειώνει η λειτουργιά, οι ντόπιοι, ωραίοι άνθρωποι, ζεστοί, φιλόξενοι, απλοϊκοί, τα έχουν όλα έτοιμα, να ευχαριστηθεί ο κόσμος στη γιορτή. 



Κεράσματα, καφές, γλυκά, κόκκινο σπιτικό κρασί, τυριά από τους βοσκούς, αρσενικό, ξινομυζήθρα, ντομάτες απ' τα περιβόλια τους, πεντανόστιμα κηπευτικά κι άφθονο κρέας. Ντόπιο σφαχτό, κοκκινιστό, βραστό, ζούλα όπως συνηθίζουν στα πανηγύρια στο νησί που βράζουν σε καζάνια απάνω στη φωτιά, με ξύλα όπως παλιά και μακαρόνια πάντα, πατάταδα ή γαμοπατάτες. Στο τέλος φρούτα δροσερά, ολόφρεσκα γλυκά κόκκινα σύκα και τα καρπούζια που παγώνουν στο πηγάδι. 
Στρωμένα τα τραπέζια στη σκιά κάτω από τον μεγάλο πλάτανο! Ωραίο κέρασμα και η φυσική δροσιά!
Κι ύστερα γλέντι με όργανα ή όχι, νησιώτικα τραγούδια και χορό!
Μοσχοβολάει η φύση εδώ και περισσεύει η χαρά, βάλσαμο ετούτη η γιορτή, 23 του Αυγούστου στην Παναγία την Κερά, με το αεράκι αυτό το δροσερό, τη μυρωδιά του θυμαριού, του βαλσαμόχορτου τριγύρω, κάτω από τα πλατάνια με τα τρεχούμενα νερά, τα πρόσωπα εύθυμα και χαμογελαστά!
Την ευλογία Της να έχουμε και να μας αξιώνει να ανταμώνουμε στη χάρη Της ξανά!

~ ~ V. K.~ ~
Voula Kapiri
24/ 8/ 2017

Οι φωτογραφίες μου ανήκουν.

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ γράφει ο Χριστόφορος Τριάντης


"Ήμουν χαμένος, και τώρα είμαι, αλλά τώρα είναι επιλογή μου, 
πρώτα για να μη σε πληγώσω (δεν θα το ‘κανα ποτέ ) και μετά να μη σε πληγώσω περισσότερο, θα είμαι ένα μόνιμο βάρος στην αθώα ψυχή σου. 
Μόνο θύμησες και όμορφες εικόνες έχω στον νου και στην καρδιά μου. 
Κάποιες φορές ένας χρόνος αξίζει περισσότερο από χίλιες ζωές. 

Καθόμουν στην πλατεία, σ’ εκείνο το άθλιο τραπέζι, όταν φάνηκες. 
Ήξερα καλά ότι ήμουν ένα γελοίος, ένα τίποτα. Ντρεπόμουν θανάσιμα να σε κοιτάξω στα μάτια. Πραγματικά έτρεμα μόλις σε είδα να ‘ρχεσαι προς το μέρος μου. Έγινα περισσότερο γελοίος ( δεν χρειαζόταν να μου το δείξουν οι άλλοι, όπως έκαναν πάντα), το καταλάβαινα. Κατάφερα να νικήσω εκείνη τη στιγμή αμηχανίας και να σε αντικρίσω. Δεν φαντάστηκα ούτε μια φορά, ότι θα με κοίταζες, ότι τα βλέμματά μας θα ενωθούν, να όμως που έγινε. Δεν ήταν ανάγκη να υπάρξει οτιδήποτε άλλο πια στον φτωχό, μίζερο κόσμο μου. Απέκτησα πίστη, εγώ που πάντα ήμουν ένας άπιστος, ένας γελωτοποιός. Πίστεψα και πιστεύω σ’ εσένα, κλαίγοντας. 
Ναι, δεν άξιζα αυτήν την ευτυχία. Ένα βλέμμα και η ζωή άλλαξε. Έγινα ό,τι ήθελες : ποιητής, πολεμιστής, ταξιδευτής, ανέβηκα στα βουνά, βούτηξα στις θάλασσες ( κυριολεκτικά και μεταφορικά ). Και ήρθες για καλά στη ζωή μου, κι αλλάξαν οι ουρανοί χρώματα, αστέρια κι οι άκρες τους γέμισαν πορφύρα και τριαντάφυλλα. 
Εσύ, εσύ, η μοναδική, περήφανη γυναίκα σε όλον τον κόσμο, ν’ αγαπήσεις εμένα, ούτε θείο δώρο ήταν, ούτε ευλογία, ένα θανατερό επεισόδιο ήταν που λάτρεψα και λατρεύω. Όσο πόνο είχες , τόση χαρά μόχθησα να σου δώσω και στην έδωσα. Και τώρα που θα χαθώ, εσύ θα είσαι η τελευταία σκέψη και εικόνα. Εσύ με σήκωσες ψηλά. Έπαψα να ‘μαι ένας γελοίος, ένα θλιβερός μαζωχτής εμπειριών και κατακτήσεων. 
Την ψυχή σου την κράτησα στα χέρια μου μαζί με το κορμί σου, σαν θυσία στον χρόνο και στον θάνατο. 
Σου ‘δωσα τη δύναμη και την αδυναμία μου, γιατί ήσουν περισσότερο από μια αγάπη, ήσουν μια αγία, αγαπημένη μου. Το φως σου, ξέκανε τα σκοτάδια μου. 
Ήθελα να ‘ναι έτσι η ζωή μας για πάντα, αλλά είναι αδύνατον, αδύνατον και το ξέρεις. 

Κι αν σου ‘γραψα αυτό το γράμμα, το ‘κανα γιατί οι λέξεις μου είναι η μυστική απόδειξη τι ήσουν για μένα. Αυτή τη μοναδική στιγμή που σε είδα και σ’ αγάπησα, αυτή τη στιγμή θα ‘χω συντροφιά για τον χρόνο που μου απέμεινε, και δεν θα είναι πολύς (το ξέρω κι ευτυχώς). Άλλαξα απ’ την αγάπη σου και εκεί σταμάτησε η ζωή μου. Θυμάμαι πως πήγαινα κι έκλαιγα στον τάφο της μητέρας μου, κι όλοι απορούσαν που με έβλεπαν να κλαίω, αλλά κανείς δεν γνώριζε ότι έκλαιγα από χαρά, δεν με ένοιαζε να δώσω εξηγήσεις κι απολογίες. Αυτά τα δάκρυα δεν ήταν εγωιστικά, αλλά αγαπητικά κι αφιερωμένα, έξω από τον κόσμο, έξω από την κακία και το ψέμα. 
Θυσιαστική εξομολόγηση. 

Μ’ έκαιγε ο ήλιος και τον κοιτούσα κατάματα. Δεν με στενοχωρούσε απολύτως τίποτα. Αγαπούσα τους ανθρώπους, δίπλα μου, κοντά και μακριά μου. Προσευχόμουν στον Χριστό με τη μορφή σου στην καρδιά. Ω, ας με περιγελούσαν όλοι, τους αγαπούσα και τους αγαπώ. 
Μια μέρα ανέβηκα στο βουνό, πάνω από την πόλη. Ω, αγάπη μου οι πέτρες μπροστά μου, στα πόδια μου, ήταν όλες σαν καρδιές. Ούτε στον ουρανό δεν με άφησε η αγάπη σου, ούτε στα ύψη, ούτε στα βάθη. Ατίμητο δώρο της φύσης και του Θεού (για μας). Και οι συνοδοιπόροι μου, γελούσαν που έπιανα τις πέτρες και τις φιλούσα τρυφερά, με λέγανε τρελό. Πόσο μου άρεσε να με λένε τρελό, είχα την τρέλα της αγάπης, αυτής που συγχωράει και αγκαλιάζει τον κόσμο. Δεν ήξεραν τι είναι η αγάπη, ούτε και θα μάθουν (ποτέ τους). Έζησα για λίγο την ομορφιά, αλλά με χόρτασε, φτάνει και περισσεύει για το τέλος μου. Αξίζει μια ολόκληρη ζωή, αυτό το λίγο. Αυτό είναι κάτι που μετράει. 

Θα φύγω και θα γράφω, συνέχεια. Να ξέρεις ότι όλα όσα έγραψα, όλα όσα θα γράψω κι όσα δεν θα γράψω και θα στοχαστώ, θα είναι για ‘σένα. Μου άρεσαν οι ήσυχες νύχτες μας, όλα ήταν όμορφα, αθώα. Θεέ μου, σαν γνωρίζεις την αγάπη, τι άλλο μένει; Δεν χρειάζεται καμιά απάντηση, καμιά πραγματικά. 

Τα καλοκαίρια, όταν ήμουν παιδί, κρυβόμουν στις αγράμπελες, μα και εκεί, μέσα στα αρώματα, ήσουν εσύ (αιώνες), στις στράτες εσύ, στις εποχές εσύ, στα βιβλία εσύ, στα δειλινά και στις βαρυχειμωνιές εσύ. Μια ευλογημένη γυναίκα στον δρόμο …και στο τέλος μου. 

Σε φιλώ Χ.»

9 ΜΑΡΤΙΟΥ, 2020 

Την ιστορία από την αρχή της ως και Το Γράμμα που ξεχώρισα, 
όπως ακριβώς την έγραψε ο Χριστόφορος Τριάντης και τη δημοσίευσε στο APODYOPTES, μπορείτε να διαβάσετε στον σύνδεσμο που παραθέτω πιο κάτω: 
https://apodyoptes.com/2020/03/09/to-gramma/ …

    painting by Lauri Blank
        
Εωθινά χρώματα σου φόρεσα, 
σε στόλισα με των πουλιών το πρώτο κελάηδημα,
έσφιξα τρεις ευχές στη χούφτα σου
κι έγινες Αγάπη, Μοίρα, Έμπνευση

ΓΑΛΑΖΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ


Μοιάζει με μακρινή ανάμνηση πια, άλλαξε τόσο η μορφή επικοινωνίας, 
έτσι όπως άλλαξαν οι εποχές και οι ρυθμοί, 
ποιος κάθεται να γράψει τώρα γράμμα, 
που χρόνος να περιμένει απάντηση όταν τα e-mail και sms στα κινητά
δίνουν και παίρνουν αστραπιαία, όλα στο τρέξιμο, εδώ και τώρα! 
Κι όμως η αλληλογραφία είχε άλλη χάρη, όποιος δεν το έζησε, δεν ξέρει! 
Θυμάμαι ακόμα τη συγκίνηση που ένιωθα στα γράμματα που έγραφα εγώ 
και έστελνα τη σκέψη μου, πουλί να ταξιδέψει μαζί και την αγάπη μου, 
τον έρωτα μου, με ένα λουλούδι ή το άρωμα μου,
πως διάλεγα για το κάθε γράμμα ανάλογα με τον παραλήπτη, το χαρτί, 
την ποιότητα, το χρώμα, ριζόχαρτο και γαλάζιο σε διάφορους τόνους 
ήταν από τα αγαπημένα μου. 
Μα πόσο μεγαλύτερη η συγκίνηση στα γράμματα που έπαιρνα, 
που ήμουν ο παραλήπτης. 
Κάποια πόσο τα λαχταρούσα, πως τα περίμενα κι όταν ο ταχυδρόμος τα έφερνε, πως χτύπαγε η καρδιά μου, πόση ήταν η χαρά μου! 
Η κάθε επιστολή στα χέρια μου ιερή όπως το πνεύμα, ζεστή όπως τα χέρια, 
την καρδιά, ιδιαίτερη σαν την αύρα του αποστολέα που ένιωθα στο χαρτί, 
στα γράμματα, στο χαρακτήρα τους. 
Κάποτε ακουμπούσα το γράμμα στα χείλη μου, πάνω στην καρδιά μου, 
το διάβαζα ξανά και ξανά, άκουγα τη φωνή, τη σκέψη, το καρδιοχτύπι, 
σαν να είχα πάρει ένα σπουδαίο δώρο, στα χέρια μου κάτι μαγικό, 
μοναδική επαφή, αξέχαστη εμπειρία, τόσο νοσταλγική! 
Άλλο το τηλεφώνημα που κράταγε τόσο λίγο κι άλλο το γράμμα 
που μπορούσες να κρατήσεις στα χέρια σου και να το διαβάσεις 
όσες φορές ήθελες, όσο να το χορτάσεις, να το φυλάξεις και για πάντα. 
Ακόμα και τώρα, μια κάρτα ή ένα γράμμα έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Έτσι τα έχω κρατήσει όλα όσα μου έστειλαν, σαν κειμήλιο, 
όπως και τις χειρόγραφες σημειώσεις και αφιερώσεις, τα ημερολόγια μου. 
Κάποτε τα ξαναδιαβάζω και γυρίζω πίσω στο χρόνο, μνήμες, λέξεις, 
σκέψεις, χρώματα, συναισθήματα ίδια με φωτογραφίες από πρόσωπα, στιγμές, εποχές, σταθμούς, που άφησαν το αποτύπωμα τους 
στην ψυχή και στη ζωή μου!
                                        ~ ~ V.K. ~ ~
                                      Voula Kapiri 
                                          27/7/2020 
                    

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

ΠΡΩΤΟ ΦΙΛΙ

Αγιόκλημα ρίζωσε βαθιά,
το ιερό πρώτο φιλί
πάντα ευωδιάζει έρωτα
βασιλική μου αγάπη!
Μάρτης ήταν που στέγασε
της Άνοιξης τα χελιδόνια,
εννιά αστέρια, εννιά φιλιά,
ζεστή φωλιά στην παγωνιά.
Χαράς λουλούδια άνθισαν
πάνω στης πίκρας τα κλαδιά,
τα λόγια τα ζωγραφιστά
μελίρρυτα, ποιητικά
άγγιγμα θείο στην καρδιά!
Χαμήλωσε ο ουρανός
κι έλαμψαν άστρα μυθικά,
έσβησε ο κόσμος στη στιγμή!
Γύρω αγγελούδια ολόλευκα,
η πλάση έψαλλε ωσαννά
στο ιερό πρώτο φιλί!

~ ~ V.K. ~ ~
Voula Kapiri
   6/7/20
                                                        
                       artist William Adolph Bouguereau
                   
                                                       

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΦΩΣ


Αχ! και να έφευγα μακριά απ' όλα μοναξιά μου!
Σε ένα καλύβι ήσυχο, ξάγναντο στο Αιγαίο, 
απάνω σ' ακροθαλασσιά, σε βράχο στεριωμένο.
Να 'χει σκεπή τον ουρανό, τον ήλιο φίλο κι αδερφό, 
να λάμπει στον θαλασσαφρό, λευκό ασβεστωμένο.
Γαλάζιο ατλάζι όνειρο, απ' τα θεριά κρυμμένο!
Να 'ρχεται η μέρα του θεού με ρόδινη Ανατολή,              
το δειλινό μενεξελί να σβήνει μες στη Δύση,
φτερά ν' ανοίγει η ψυχή, τα σύννεφα να σκίζει.
Με γλάρο στο τιμόνι της, κύμα το κύμα και κουπί
στο άφταστο του ορίζοντα η σκέψη ν' αρμενίζει!
Άστρα να στάζει η νύχτα, γιασεμιά
και το φεγγάρι ν' αλωνίζει, 
απ' του πελάγου τα βαθιά στα βότσαλα, 
στα κρίταμα, στης αμμουδιάς τα κρίνα.
Απ' τ' ανοιχτό παράθυρο να μπάζει το αγιάζι,
η αύρα η θαλασσινή και τ' άστρο το πιο λυρικό
με μια ανθοδέσμη νότες απ' το Nocturno του Chopen,
αγαπημένο, ονειρικό εκεί να σ' ανταμώνει.
Στο μαξιλάρι πλάι να γλιστρά η λαμπερή κορμοστασιά,
το ασήμι τις αισθήσεις να μυρώνει,
να ζεις ρομαντικές βραδιές με μια αθωότητα αγκαλιά,
γαλήνη κι αναστάτωση που να σε ξεσηκώνει.
Να σε κερνάει μεθυστικές, του έρωτα του τις στιγμές,
λόγια της πλώρης για άλογα, μικρές νεράιδες, πειρατές
να σιγοψιθυρίζει, χάδι, παιχνίδι και φιλί, 
να αφήνεσαι, να χάνεσαι παιδί στο παραμύθι
ως να σ' αποκοιμίζει η συναυλία του βυθού!
Αχ να ξημέρωνα εκεί, σ' ένα λιτό καλύβι πλάι στο κύμα,
έτσι απλά σαν αλμυρίκι σε μιαν άκρη του γιαλού,
ή φαγωμένος βράχος από την αλμύρα,
σαν θαλασσόδαρτο σκαρί είμαι έτσι κι αλλιώς, 
ξέρεις εσύ, καλή μου μοίρα!
Να ξαποστάσει η καρδιά μου απ' της ψευτιάς το γκρίζο,
στου ήλιου το χρυσάφι, στο αληθινό του "σ' αγαπώ",
στο μπλε μυστήριο, όλο νάζι, της θάλασσας το ερωτικό
και στο καθάριο τ' ουρανού γλαυκό!
Να 'χει η ψυχή παράθυρο στο φως να αλαργεύει,
στον γαλανό παράδεισο, νησί να δραπετεύει!

Όνειρα θερινής νυκτός σωπάστε πια,
μερέψτε σεις κρυφοί καημοί και ευσεβείς μου πόθοι!
Έξω βροχή και παγωνιά.... το καλοκαίρι ακόμα αργεί!
                    ~ ~ V. K. ~ ~
                 Voula Kapiri
                    1/6/2020

 Και να που κάποιος, κάποτε, 
ο αγαπημένος μου ποιητής, έστησε το όνειρο μου!
"Σου στήνω μια καλύβα" ποίηση Νικηφόρος Βρεττάκος

Σάββατο 16 Μαΐου 2020

ΘΕΛΩ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΠΙΣΩ


Λεηλάτησαν τον κόσμο μου, έκλεψαν τις στιγμές μου,
τις χάντρες μου τις θαλασσιές,
τις μέρες και τις νύχτες μου, του χρόνου μου τις εποχές.
Πάει ο χειμώνας, η άνοιξη, πάει το καλοκαίρι, 
μην ανασάνω, οι άρπαγες δεν μου άφησαν αγέρι.
Έκλεψαν το χρυσάφι μου, χάθηκε η χαρά μου,
που να βρω θεέ μου τώρα γη, ν' ανθίσουν τα όνειρα μου!
Έκλεψαν και το ασήμι μου, των αστεριών τη μουσική,
πάνε οι δρόμοι, σβήσαν
κι όσα ταξίδια λαχταρώ, τη νοσταλγία μ' αφήσαν,
θάλασσα δίχως εραστή, κύμα χωρίς ταξιδευτή,
οι στίχοι ναυαγήσαν.
Μίκρυνε ο κόσμος, μια σταλιά,
δίχως φεγγαρολούλουδα, δάκρυ τι να ποτίσω,
ερήμωσε κι η αγκαλιά, για ποιόν να τραγουδήσω.
Που κήπος πεταλούδες μου να σας κορφολογήσω,
δίχως την ασημοκλωστή, τ' άστρα πως να κεντήσω!
Γυρεύω τα γαλάζια μου φτερά,
τα άλογα μου περιμένουν κι εγώ αργώ,
θέλω να φύγω, να πετάξω, αλλά πως,
δεν έχει χρώμα ο ουρανός!
Κι απόμεινε μια άχαρη σιωπή, 
αβάσταχτη να σέρνεται πάνω μου λυπημένη.
Σαν τη ζωή μου τρεμοσβήνει, ίδια η φλογίτσα στο καντήλι!
Θέλω πίσω τον ήλιο μου, ρούγες να σεργιανίσω
και το φεγγάρι τ' ασημί, πελάγη ν' αρμενίσω,
αέρα ν' ανασάνω θέλω, πνίγομαι,
δώστε μου πίσω τα κλειδιά για της ζωής μου τη χαρά!
          
          ~ ~ V. K. ~ ~
           Voula Kapiri
           16/5/2020

                     artist Daria Petrilli

Προσθήκη λεζάντας

                                            ΜΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΟΥ

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

ΜΟΝΟ Η ΑΝΟΙΞΗ


Άδειοι οι δρόμοι, σαν σε νύχτα ατέλειωτη.
Με πολέμου κύμβαλα και τυμπανοκρουσίες
ο εχθρός προελαύνει ακάθεκτος,
κραταιός περιφέρεται στα σκοτάδια του νου,
ήλιος με αγκάθια, δεινά υποσχόμενος.
Φανοστάτες της θλίψης, η μοναξιά κι η ερημιά
στο πέρασμα του ριγούν.
Νεκρές πολιτείες, πετρωμένες καρδιές,
παραμονεύει ο φόβος τα έρημα,
μην προβάλουν χαρούμενα, χαμόγελα ξένοιαστα.
Απελπισιά σπέρνει ο πανικός στα πρόσφορα εδάφη,
αυτοεξόριστοι οι άνθρωποι!
Οι νεκροί χωρίς τελευταίο ασπασμό, ασυνόδευτοι,
στρατευμένοι σε λεγεώνες θανάτου,
τα γιατί αναπάντητα.
Στο έλεος των δεινών υποκλίνονται
ο άμετρος εγωισμός κι η ανευθυνότητα.
Σφαλιστά παραθυρόφυλλα κι ο αέρας εντός πνιγηρός,
ασφυκτιούν οι στιγμές!
Στο λόφο με τους σταυρούς στενάζει ο πόνος.
Βαριές ακούγονται στη γης οι μπότες του Αόρατου.
Στο ικρίωμα του τρόμου, οι ανάσες κομμένες.
Δεν ακούγεται ψίθυρος!
Τραγικοί μασκοφόροι, ταγμένοι μπροστά,
στις επάλξεις του κίνδυνου με αγωνία παλεύουν
να βρουν την αχίλλειο πτέρνα του,
να ανακόψουν το μένος του,
ενώ ο εισβολέας γοργά δυναστεύει,
του πολιτισμού τα τείχη γκρεμίζει,
ανήλεα εξοντώνει, θανατικές καταδίκες ορίζει!
Στο χαμό, μεσοπέλαγα ο κόσμος ζητά εξιλέωση,
"ας κοπάσει η άγρια φύση του"
ευελπιστούν διακαώς σ' ένα θαύμα!

Αχ! "Ας ανοίξει ο Κύριος τα φιλεύσπλαχνα σπλάχνα
της Αυτού αγαθότητος, ας ελεήσει τον κόσμο Του",
εκλιπαρεί η ανθρωπότητα η άπληστη,
στην ανάγκη της τώρα, η αχάριστη
που είχε τόσο απομακρυνθεί, σχεδόν Τον είχε ξεχάσει!
Προσδοκά την Ανάσταση που όμως θέλει ταπείνωση,
ειλικρινή μεταμέλεια, εκ βαθέων συγγνώμη,
επαναπροσδιορισμό αξιών, της ψυχής την ανάταση !

Μόνο η Άνοιξη ατάραχη, σφριγηλή,
επιδεικτικά το κακό αγνοεί, αυτή ξέρει,
με μυροβόλα λόγια προκλητικά το ξορκίζει,
παντιέρα σηκώνει και τα στήθη προτάσσει αγέρωχη!
Οργιάζει στα δάση με όλα τα κάλλη της,
σε κήπους κι αυλές, γειτονιές με αγριολούλουδα
φωτιά παπαρούνες, φιλικές μαργαρίτες,
αμυγδαλιές, λεμονιές, νεραντζιές,
κι απορημένη αναμένει τα χαρμόσυνα βήματα,
τα ερωτεύσιμα βλέμματα.
Στέλνει αγάπης μηνύματα απλόχερα,
πεταλούδες και μέλισσες μπιστικοί ταχυδρόμοι
κι επιμένει με πείσμα στο ρόλο της,
"η ομορφιά και η χάρη της να νικήσει τη θλίψη"
αιώνια αυτή της ζωής αναγέννηση!
Ας κριθεί απ' την αύρα του κάθε της ποίημα,
την ατόφια του αγνότητα στις ψυχές των ανθρώπων
και ας λάμψουν ελπίδες ανέσπερες,
να χαρούν τα παράθυρα, οι πόρτες, οι δρόμοι
να σκορπίσουν ανέμελα των παιδιών τα χαμόγελα
κι οι καμπάνες να ηχήσουν στο θαύμα της πάλι!
Τόσο απλά τ' ακριβά μας πολύτιμα,
ας χαρούμε τη φύση μας άνθρωπε
της ζωής μας τα ωραία ανεκτίμητα,
μια αγκαλιά, μια ματιά, ένα χάδι!
Μια γλυκιά καλημέρα στον ήλιο σου
και να η Άνοιξη, στην καρδιά σου ανατέλλει,
πλουμιστή, μυροφόρα, αναστάσιμη,
ευλογία Κυρίου ως τα πέρατα φτάνει!

 ~ ~ V. K. ~ ~
Voula Kapiri
31/3/2020

painting by Christian Schloe





Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

ΠΕΝΘΩ


Μια θλίψη μ' έχει κυριεύσει και με πνίγει,
θλίψη που τη γεννάει ο χαμός,
η έλλειψη, το πένθος
κι αργά, αργά, με δάχτυλα απαλά,
σου κλέβει την ανάσα, τη χαρά,
μακάβρια ακολουθία,
κύκλος που τόσα παίρνουν μέρος!

Πενθώ για τις χαμένες συνειδήσεις,
πενθώ για την αναλγησία
που μαίνεται την ανθρωπιά!
Πενθώ για την ευαισθησία
που φθίνει με πορεία σταθερά,
για την αδιαφορία που ατημέλητη
χορεύει επάνω στις παλιές αξίες,
για τον εγωισμό που θάβει
όλο πιο κάτω την αλληλεγγύη.

Πενθώ για του σκοταδισμού τα χρόνια
που ήρθανε κι εκείνα που θα 'ρθουν
με σκάρτα τα αισθήματα
ως και ανύπαρκτα ακόμα,
που οι άνθρωποι θα πάψουν
να υπάρχουν καν σαν πρόσωπα.
Μονάδες πια, με τις ψυχρές τους μάσκες,
τα άδεια προσωπεία
στις σαθρές τους βάσεις θριαμβευτές,
άβουλοι υπνοβάτες
ώσπου το σύστημα τους καταπιεί.
Υβρίδια, μιγάδες, κατάντια
απ' τον κόσμο των ανθρώπων,
κλώνοι με αριθμό αναγνώρισης
μόνο από το τσιπάκι,
ανδρείκελα χωρίς ψυχή
σε κόσμο που δεν θα ακροβατεί
στις δυο εποχές
μα θα έχει πάρει ήδη κλίση
προς το κενό, το έρεβος, το χάος!

Βουλιάζουνε τα βλέμματα,
τα χέρια μένουν άδεια,
σε ξεχασμένα πέλαγα
φωνή βοώντος ναυαγεί,
χάνεται η ελπίδα!
Πόσο να αντέξει ο άνθρωπος!
Πως για ετούτο το χαμό να μην πενθώ!

Κι αν θέλει σθένος η ψυχή,
ναι, το μπορεί!
Στη θλίψη να αντισταθεί, να την παλέψει,
στα δίχτυα της να μην πιαστεί!
Με ότι της απέμεινε να πολεμήσει το κακό!
Μπορεί να τη νικήσει!
~ ~ V. K. ~ ~
Voula Kapiri
9/12/2018

painting by Alex Alemany











Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

ΠΟΙΗΣΗ ΙΕΡΗ


Άνεμος η ανάσα της,
στα σωθικά σου πάλλει,
σε συνεπαίρνει, αφήνεσαι,
στην αγκαλιά σου θάλλει!

Σε νιώθει, αφουγκράζεται,
ακούει τη μέσα σου φωνή,
μια πλημμύρα χρώματα
κι αρώματα μαζί
που ψάχνει τον καμβά της
να εκφραστεί!

Φτερώνει μες στο στήθος σου
κι έπειτα με το ράμφος της
όλο χτυπάει το τζάμι,
με πάθος ζητάει διέξοδο,
στα μάτια σε κοιτάει!

Σαν το νερό στην κοίτη του,
γυρεύει να ξεσπάσει
κι ορμητικά να ξεχυθεί,
ποτάμι και σε πνίγει!

Ανάγκη γίνεται, καημός
ή πόνος που σε σφάζει,
η γλύκα η αναπάντεχη
ή το καυτό σου δάκρυ!

Αίμα απ' το αίμα της ψυχής,
καθώς γεννιέται μέσα σου
τ' ωραίο σου βλαστάρι,
αγαπημένο σπλάχνο σου
που από το χέρι σου ζητά
το μητρικό σου χάδι!
Η ποίηση είναι ιερή!!!

      ~ ~ V. K. ~ ~
     Voula Kapiri
       22/3/2018

 Painting by Christian Schloe











Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

ΑΞΙΕΣ


Είναι ωραίο πράγματι όπου μπορείς να φτάνεις,
πόσο σπουδαίο όμως να φτάσεις όπου δεν μπορείς,
για το ωραίο ιδανικό, που λέει ο Καζαντζάκης, να παλεύεις!
Έχει και ζόρια η ζωή και θες δε θες, σε τρέχει!
Καλά που θα ήταν ρόδινη όπως στα παραμύθια,
μα άλλη είναι η αλήθεια μάτια μου!
Πόσες φορές σε ξεπερνούν οι καταστάσεις
κι εσύ δεν είσαι απλά προσκεκλημένος τους εκεί,
όχι από κάτω θεατής αλλά ο πρωταγωνιστής,
το ρόλο σου καλείσαι να παίξεις στη σκηνή!
Η αξία δεν είναι στα εύκολα,
σ' όσα μπορούνε όλοι, σ' ότι σου περισσεύει,
μα στην υπέρβαση,
γιατί εκεί φαίνεται ο άνθρωπος, στα δύσκολα,
σ' εκείνα που στερείται,
πόσο δε μάλλον κι αν οφείλει να προσφέρει!
Στο περιβάλλον που έζησα,
στις συνοικίες του Πειραιά, στις φτωχογειτονιές,
στις συναναστροφές μου τόσα χρόνια,
δεν γνώρισα άνθρωπο δίχως προβλήματα,
άνθρωπο που δεν τον βρήκαν της ζωής τα ζόρια!
Αργά ή γρήγορα όλα έρχονται για όλους!
Άλλος πιο λίγο, άλλος πιο πολύ,
μη μείνει παραπονούμενος κανείς,
το μερτικό που του αναλογεί γραμμένο,
ακριβοζυγισμένο από χέρι,
της μοίρας του γραφτό απ' την αρχή,
στο πλήρωμα του ο χρόνος να το φέρει.
Όχι, μην είσαι αδιάφορος, μα να επαγρυπνείς,
μην είσαι απών όταν η ανάγκη σε καλεί
και το καλό που κάνεις θα το εισπράξεις κάποτε
από κάπου ίδιο, ίσως και πολλαπλάσιο ακόμη,
μα πιο πολύ μετράει μέσα σου η ανταμοιβή,
η ίδια σου η πράξη σε τιμάει!
Δώσε αγάπη γύρω σου, ένα χαμόγελο, χαρά,
να ευχαριστείς με τον καλό σου λόγο ή την πράξη,
να εκτιμάς και την ελάχιστη σε σένα προσφορά
και να το δείχνεις,
να μην αφήνεις τον εγωισμό
να σε κρατάει δέσμιο στον ωχαδερφισμό,
στην τεμπελιά και την αγνωμοσύνη.
Όποιος για σένα αξίζει,
όσο είναι κοντά σου με τις πράξεις σου να τον τιμάς,
δείξε του την αγάπη σου, πες μια συγγνώμη που κρατάς!
Όχι όταν θα 'χει φύγει!
Δεν είναι ατέλειωτη η ζωή και δυστυχώς
πότε το τέλος του θα ρθει, κανένας δεν το ξέρει.
Να κάνεις σήμερα ότι θες, γιατί αύριο ίσως δεν μπορείς,
γιατί αύριο ίσως είναι αργά και δεν προλάβεις,
το αύριο για καθέναν μας, μια μέρα δεν θα ξημερώσει.
Δώσε αξία σε κάθε μέρα, σε κάθε ώρα και στιγμή!
Είναι απόσταγμα ζωής!
Μην αναβάλλεις γι' αύριο, ότι μπορείς και σήμερα
μη λες.. "άστο για αργότερα", ότι μπορείς και τώρα!
Μη λες λοιπόν... "κάποια στιγμή",
απατηλή η αόριστη στιγμή,
να λες, εδώ και τώρα,
η πιο κατάλληλη ώρα είναι Τώρα!

    ~ ~ V.K. ~ ~
    Voula Kapiri














Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

ΚΡΑΥΓΕΣ ΣΕ ΜΑΤΙΑ ΑΘΩΑ


Εδώ τους έφερε η ζωή;
Επιλογή τους κι όπου βγει ή παραπλανημένοι;
Κουρνιάζουν σαν αγρίμια, απόκληροι, κυνηγημένοι,
κοιτάνε γύρω αλαφιασμένοι, τι παρακάτω περιμένει.
Ψάχνουν τις ηλιαχτίδες το πρωί
ανάμεσα στα δέντρα τα γυμνά,στα ίδια που έσπασαν κλαδιά
για να ζεστάνουν τ' άκρα τους, τα εσώψυχα, τα σωθικά,
τα μάτια τους που απ' τις εικόνες τις σκληρές έχουν παγώσει.
Τσουβαλιασμένα πλάι τους, βασανισμένα τα παιδιά,
βρέφη, μωρά, μικρά με τα θλιμμένα μάτια τους καρφιά.
Αυτά, τα αθώα μάτια τα μικρά που ανοίξανε διάπλατα μεγάλα
στο λυσσασμένο το θεριό που ήθελε να τα καταπιεί,
στον πανικό, στα ουρλιαχτά κι έπειτα στην απελπισιά,
να τα αποστρέφεται η ανθρωπιά!
Τόπο να ψάχνουν να σταθούν, τι τα φερε η μάνα τους εδώ;
γιατί αφήσανε το σπίτι τους; γιατί;
γιατί τα ζούνε όλα αυτά; γιατί σ' αυτά τα ξένα!
Τα αθώα αυτά ματάκια που έπρεπε μόνο να γελούν,
δεν ξέρουν λόγια περιττά, μα έχουν τρόπο να εκφραστούν,
κραυγές τα δάκρυα τους, τρέχουν αβάσταχτα, καυτά,
με τόσο πόνο, σπαραγμό, που σου ματώνουν την καρδιά.
Αχ! τρομαγμένα μάτια εσείς, μικρούλια σπουργιτάκια,
σεις που δεν φταίξατε καθόλου, πουθενά
κι έχετε ανάγκες, δικαιώματα σαν όλα τα παιδιά,
μα οι μεγάλοι κι οι τρανοί, σαν δαίμονες και σαν θεοί,
σας διαφεντεύουν τη ζωή κι αδίστακτα κι ανήλεα
παίζουν στις πλάτες σας ελεεινά παιχνίδια,
πιόνια μικρά σε βρώμικη παρτίδα!
Αχ! μάτια όμορφα εσείς, άδολα παιδικά ματάκια,
τη νύχτα που έξω κλείνετε τη δυστυχία που σας πολεμά
σαν γέρνετε να κοιμηθείτε σε άκαρδα μαξιλάρια
κάτω απ' τ' άστρα, κάτω απ' τον ίδιο ουρανό
που άλλα κοιμούνται σε ζεστά, σε μαλακά κρεβάτια,
ας έρθουν όνειρα γλυκά, να σας χαϊδέψουν απαλά,
να σας χαρίσουν τρυφερά, την πιο μεγάλη σας χαρά,
γέλιο, φαΐ και ξενοιασιά, μια ήσυχη, ζεστή γωνιά
και έναν ήλιο πρωινό, όλο ελπίδα,
στάλες γαλήνης μες στην καταιγίδα!

       ~ ~ V. K. ~ ~
       Voula Kapiri
          3/3/2020
painting by Victor Nizovtsev


Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

ΜΑΣ ΓΕΛΑΣΕ Η ΑΝΟΙΞΗ;;;


Η άνοιξη μας γέλασε,
μας πλάνεψε πλάνην οικτράν,
ή την προδώσαμε εμείς;
Πότε επιτέλους θα 'ρθουνε
για μας τα χελιδόνια!
Ο θρόνος περιμένει χρόνια
για την αγάπη την πανώρια
και το κερί καρτερικά ν' ανάψει
από τη λάμψη τη στεντόρεια!
Αδημονούν στα σπάργανα
οι στιγμές, παρθένες
να ντυθούν κόκκινη φλόγα,
τ' ωραίο απόλυτο,
της μέθεξης το χρώμα!
Πάνω στου ανέμου τα φτερά,
άγριων αλόγων γητευτές,
ας ταξιδέψουμε μακριά,
στου φεγγαριού τα χνάρια!
Μέσα από θάλασσες, στεριές,
με του έρωτα μας το σκαρί,
τ' άλικο πάθος για πανί,
να φτάσουμε στου πόθου το λιμάνι,
αραξοβόλι στ' όμορφο
χρυσό μας ακρογιάλι!
Κάτω απ' των άστρων τις ματιές
να γράψει η αγάπη μας
με της ψυχής το χέρι
τις μαγικές μας τις στιγμές,
να μείνουν ανεξίτηλες
στου χρόνου το τεφτέρι!
 
    ~ ~ V. K. ~ ~
   Voula Kapiri
    30/3/2018

painting by Fransois Fressinier